Help with booting opencore big sur installer

bob0218

New member
Joined
Mar 2, 2021
macOS
10.16.0
Mobo
gigabyte ga-x99-ud5
CPU
i7 5930k
GPU
rx 580 4gb
#21
Ok thanks I'll have a read of that and wait for the new cofig
 

Edhawk

Moderator
Joined
Apr 10, 2018
macOS
10.15.7
Mobo
GA-Z97X-UD5H
CPU
i7-4790K
GPU
Powercolor RX 580 8GB
#22
Ok, here is the revised /EFI/OC folder. This incorporates the Results SSDT's and config.plist patches, plus a number of other SSDT's, kexts and other X99 specific patches in the config.plist.

See if this gets you any further in the boot process.
 

Attachments

bob0218

New member
Joined
Mar 2, 2021
macOS
10.16.0
Mobo
gigabyte ga-x99-ud5
CPU
i7 5930k
GPU
rx 580 4gb
#23
ok thanks ill try it now and let you know if it works
 

bob0218

New member
Joined
Mar 2, 2021
macOS
10.16.0
Mobo
gigabyte ga-x99-ud5
CPU
i7 5930k
GPU
rx 580 4gb
#24
Hi i just tried it and all im getting is an apple logo with a progress bar that isn't moving
20210303_164511.jpg
 

Edhawk

Moderator
Joined
Apr 10, 2018
macOS
10.15.7
Mobo
GA-Z97X-UD5H
CPU
i7-4790K
GPU
Powercolor RX 580 8GB
#25
No Verbose Text on the screen, or is this after the verbose text has finished?
 

bob0218

New member
Joined
Mar 2, 2021
macOS
10.16.0
Mobo
gigabyte ga-x99-ud5
CPU
i7 5930k
GPU
rx 580 4gb
#26
No there wasn't any I looked at the boot args to see if it wasn't enable but it was
 

Edhawk

Moderator
Joined
Apr 10, 2018
macOS
10.15.7
Mobo
GA-Z97X-UD5H
CPU
i7-4790K
GPU
Powercolor RX 580 8GB
#27
Can you run the installer again, but when you reach the OC GUI run the ClearNVRAM and ResetNVRAM before booting the macOS installation icon.
 

bob0218

New member
Joined
Mar 2, 2021
macOS
10.16.0
Mobo
gigabyte ga-x99-ud5
CPU
i7 5930k
GPU
rx 580 4gb
#28
Ok ill try that in a bit as I have just had to pop out
 

Edhawk

Moderator
Joined
Apr 10, 2018
macOS
10.15.7
Mobo
GA-Z97X-UD5H
CPU
i7-4790K
GPU
Powercolor RX 580 8GB
#29
No rush.
 

Edhawk

Moderator
Joined
Apr 10, 2018
macOS
10.15.7
Mobo
GA-Z97X-UD5H
CPU
i7-4790K
GPU
Powercolor RX 580 8GB
#31
Sorry, that was my best go at creating an OC folder for an X99 board. I used a Clover folder that I created for another member on this site, I can't think of anything else we could try.

You may need to install Big Sur on your drive in a different system, real Mac or another hack (something newer than a Haswell would work as they tend to have functional NVRAM) and then see about transferring the drive to your X99 system. This seems to be the best option for a lot of X99 system owners who want to upgrade to Big Sur. As it usually gets them over the NVRAM failure and other boot issues.
 

bob0218

New member
Joined
Mar 2, 2021
macOS
10.16.0
Mobo
gigabyte ga-x99-ud5
CPU
i7 5930k
GPU
rx 580 4gb
#32
ok thanks for the help ill try it on my z390 system and let you know how it goes
 

Edhawk

Moderator
Joined
Apr 10, 2018
macOS
10.15.7
Mobo
GA-Z97X-UD5H
CPU
i7-4790K
GPU
Powercolor RX 580 8GB
#33

bob0218

New member
Joined
Mar 2, 2021
macOS
10.16.0
Mobo
gigabyte ga-x99-ud5
CPU
i7 5930k
GPU
rx 580 4gb
#34
Hi thanks for the help I finally got it installed on my other machine and moved over and its working perfectly