[Success][Guide] OpenCore Gigabyte Z490 Gaming X i7 10700 (Monterey/Big Sur)

Railgun

Well-known member
Joined
Jul 4, 2020
macOS
10.16.0
Mobo
GigaByte Z490 Gaming X
CPU
i7 10700
GPU
Sapphire RX580
It was time to get rid of the "Ketchup & Mustard" look from my old PSU (Corsair TX650W re-used from previous hackintosh).

I purchased the GIM PSU Extension kit for about $11USD on Amazon to blackout the wiring.

01-GIM-Cables-Box-Front.jpg

Cable Kit

GIM-Before.jpg

Before

GIM-After.jpg

After

Needless to say, lots of time on cable management and you won't want to see the backside. :)
 
Last edited:

Railgun

Well-known member
Joined
Jul 4, 2020
macOS
10.16.0
Mobo
GigaByte Z490 Gaming X
CPU
i7 10700
GPU
Sapphire RX580
Updated to OpenCore v0.7.7 (download new attached EFI from first post).

OpenCore 0.7.7 Release Notes: https://github.com/acidanthera/OpenCorePkg/releases

My EFI release notes:
  1. All the kext are up to date.
  2. USBPorts.kext (mapping holds).
  3. Theme is set to Acidanthera\GoldenGate.
  4. You need to Edit the config.plist and replace the MLB, SystemSerialNumber and SystemUUID under platforminfo with your own. There is temporary info already in the file so it can boot.
  5. Use iMac20,1 SMBIOS for Big Sur/Monterey.
  6. Intel Core i9 10900 use iMac20,2 SMBIOS.

*Tested on Big Sur, Monterey (also boots pre-installed Catalina).
 

Railgun

Well-known member
Joined
Jul 4, 2020
macOS
10.16.0
Mobo
GigaByte Z490 Gaming X
CPU
i7 10700
GPU
Sapphire RX580
In anticipation of adding a 3rd NVMe to my system, I purchased this PCIe card on Amazon for $8 USD. It is plug and play, I currently have Catalina/data drive on it and it can boot without issue. The speeds are near drive spec's and the temp's are equal (even cooler when inactive) compared to the same drive mounted on the motherboard. I did not use the brackets, just stuck it in the slot, it holds fine.

PCIeNVMe-8bucks 650w.jpeg